A karate

A karate jelentése

 

a karate szó japán irásjelekkelA karate, helyesebben karate-do szót három japán írásjel alkotja. “kara” azt jelenti üres, míg a “te” szó jelentése kéz. Tehát a karate jelentése üres, átvitt értelemben fegyvertelen kéz. A “do” azt jelenti út, művészet. Ez a szó teszi nyilvánvalóvá, hogy a karate nem verekedés, hanem egy pusztakezes harcművészet, küzdősport, hatékony önvédelemi rendszer, valamint egészségfejlesztő, megőrző és jellemformáló módszer. Tanulása és gyakorlása, a mozdulatok tökéletesítése egy életen át tartó folyamat, mely alatt lassan rájövünk, hogy a legnagyobb nehézséget nem ellenfeleink, hanem saját magunk legyőzése jelenti. Ősi mozgásrendszer, mely egyaránt fejleszti a testet, a lelket és a jellemet.

Az erő, gyorsaság, állóképesség, hajlékonyság mellett, a koordinációs képességek, az egyensúlyérzék, ügyesség és a bátorság növelésével az összes olyan fizikai, szellemi és lelki képességet fejleszti, amire egy embernek mindennapi élete során, és különleges események kapcsán egyaránt bármikor szüksége lehet. A karate technikái védésekből, ütésekből, csapásokból, rúgásokból, dobásokból és ezek kombinációiból állnak. A karate oktatása során három fő részt különíthetünk el. Ezek a következők: kihon (alaptechnikák), kata (formagyakorlatok) és a kumite (küzdelem) gyakorlása.

A karate története

Gichin Funakoshi a shotokan karate alapítója

Gichin Funakoshi

A shotokan karate stílus ma a legelterjedtebb és a legtöbbek áltan gyakorolt stílus, és az egyik legtradicionálisabb válfaja a karaténak. A karate maga Okinavából ered, amely egy szigetcsoport Japán és Kína között, éppen ezért az ottani kultúrára egyaránt hatottak a japán és kínai tradíciók. Ez a harcművészetekre is igaz. Már a 14. században jelentős kínai bevándorlás történt Okinawa szigetére, aki magukkal hozták a harcművészetüket is, a pusztakezes kung-fu-t, ennek elemei pedig keveredtek az okinawai tradicionális harcművészetekkel. Annak, hogy a karate egy pusztakezes harcmodorként fejlődött ki, sok oka volt. Az egyik ilyen a politikai centralizáció és a Shimazu klán hódítása, aminek következtében betiltották a fegyveres harcmodorokat, ez pedig lökést adott a pusztakezes technikák fejlődésének.
A modern kifejlesztése és elterjesztése Gichin Funakoshi nevéhez fűződik. Ő az, aki rendszerbe foglalta a technikákat, bár a stílust ő maga nem shotokan karate do-nak nevezte, hanem egyszerűen karate-do-nak, a karate útjának nevezte. A shotokan szó szerinti jelentés Shoto háza, ami a Funakoshi költői álneve volt, így a “shotokan” az edzőtermének a nevét jelentette. Azóta számos különböző stílus alakult ki, és az általa kifejlesztett és terjesztett stílus Shotokanként terjedt el. Funakoshi másik nagy érdeme a stílus elterjedésében a kiváló szervezőképessége volt. Az 1920-as években kezdte meg a világhóditó útját a shotokan. 1922-ben a japán oktatási minisztérium meghívta Funakoshit egy karate demonstrációra, amely után még számos bemutatót tartott, ezzel népszerűsítve a harcművészetet. A karate oktatását Japán-szerte egyre többen kezdték el. Funakoshi szerint a karaténak nem a küzdelem legfontosabb feladata, hanem a jellem nevelése és ezt mindenekelőtt a kata gyakorlatok egyre koncentráltabb végrehajtásával lehet tökéletesíteni.

A karate útja nem sokkal később, de még a mester élete alatt több stílus felé ágazott el. Öt nagy karate ágat lehet elkülöníteni, ezek a legismertebbek és a legtöbbek által gyakoroltak.

 • Shotokan
 • Shito-ryu
 • Goju-ryu
 • Kyokushin
 • Wado-ryu


A karate alapelvei

 

A karate tanulása többet jelent annál, hogy csupán megtanuljuk a technikákat és azokat alkalmazni is tudjuk. A technikák gyakorlásával együtt nagyon fontos, hogy megértsük és megismerjük a karate gyökereit, azok szellemi alapjait. Ezek a sprituális és filozófiai alapok a karate lényegéhez tartoznak.

Az alapító 20 alapelvben foglalta össze a Bushidora és Zen Buddhizmusra is visszanyúló lényegét a karaténak.

 1. A karate tiszteletadással kezdődik és tiszteletadással ér véget.
 2. A karatéban nincs első támadás.
 3. A karate az igaz elveket szolgálja.
 4. Ismerd meg önmagad, aztán az ellenfeled.
 5. A technikánál előbbre való a szellem.
 6. Szabadítsd meg a szellemed a terheitől.
 7. A hiba a hanyagságból ered.
 8. Ne gondold azt, hogy a karate csak a dojo-ban van jelen.
 9. A karate gyakorlása az egész életet betölti.
 10. Ha mindent áthat a karate szelleme, a szépség fog uralkodni.
 11. A karate olyan, mint a forró víz, ha nem ég alatta a tűz, kihűl.
 12. Ne a győzelemre gondolj, az vezessen, hogy ne veszíts.
 13. Ha nem boldogulsz az ellenfeleddel, változtass.
 14. A küzdelem nem más, mint a körülményekhez való alkalmazkodás.
 15. Kezedet és a lábadat kardként használd.
 16. Ahogy felnősz, millió ellenség vesz körül.
 17. Az alapállás a kezdőknél felvett, a gyakorlott tartása már természetes.
 18. A kata legyen pontos. A valódi harc más dolog.
 19. Mindig tartsd szem előtt az erő mértékét, a test hajlékonyságát és a technika sebességét.
 20. Soha ne elégedj meg elméleti tudásoddal.

 

Ezek az elvek túlmutatnak pusztán a küzdelmen, a karate egy szellemiség és egy az egész életre is kiható látásmód is. A karate egy út, amelyen érdemes elindulni.