Baranyai Sándor

A kezdetek és a versenyzői pályafutás

Baranyai Sándor rúgásBaranyai Sándor sportolói pályafutását birkózással kezdte 1974-ben a Budapest Honvédban, ahol ekkoriban a magyar birkózó válogatott színe-java edzett (a katonai szolgálatukat töltötték itt). Ebben az egyesületben ismerkedett meg a küzdősportokkal is.  A Honvéd csapatát egy sérülésből kifolyólag elhagyta, és 1977-től Óbudán, egy kisebb egyesületben folytatta a karate gyakorlását. A Mütex klubjához csatlakozott, amely az egyik legrégebbi karate klub Magyarországon és az 1980-as 90-es évek meghatározó egyesülete. Versenyzőként ebben a klubban érte el a legkiemelkedőbb eredményeit. Mestere Bíró György volt ebben az időszakban, akinek a karate magyarországi meghonosításában vannak elévülhetetlen érdemei. 1980-ban csapatban aranyérmet szerzett egy hazai tornán. Ez a siker a meghívót jelentetett a magyar karate válogatott keretébe,  amelynek tagja volt egészen 1992-ig. 1981-ben egy meghívásos nemzetközi versenyen az “első vonalas” csapat lemondta a vesenyen való részvételt ezért a fiatalabb, tartalékos csapat állt ki. A legnevesebb indulók ezen a tornán: Gottfried (EB I. helyezett)  Dachic (VB II. helyezett) mindkettejükkel fiatal kék övesként került szembe. 1982-ben előszö rendeztek súlycsoportonkénti kumite bajnokságot, amelyen bajnoki címet szerzett és a formagyakorlatok (kata) versenyszámban 3. helyezést ért el. A magyar karate válogatottban először az 1983-as svájci Európa Bajnokságon versenyzett, ahol csapatban 4. helyezést ért el, roppan szoros, mindössze fél pontos különbséggel maradt le a csapat a dobogóról. Ebben az időszakban akkori felesége, Balogh Mária is aktívan rész vett a hazai karate életben, akivel közösen is versenyeztek. Az 1982-1992 közötti időszak eredményei: Egyéniben 6 kumite és 8 kata bajnoki cím, csapatban 4 kumite és 3 kata bajnoki cím, a súlycsoport nélküli kategóriában 4 bronzérmet szerzett. Ezeken kívül számos dobogós helyezést is elért mind csapatban mind egyéniben. Említésre érdemes, hogy 4 olyan tornán is indult, ahol egyazon versenyen kumite és kata kategóriában is első helyezést ért el. Az  IBUSZ Karate Világ Kupákon egyéniben és csapatban is képviselte hazánkat. Egyéni kumitében a 4. helyet szerezte meg , a következő évben pedig csapatban a legjobb 16 közé jutott. A magyar csapat tagjaként és a világkupán való jó szerepléséért az USA-ban tölthetett 35 napot ahol olyan neves mesterek kezei alatt fejleszthette tudását, mint Ozawa Osamu, Takayuki Mikami, Sáfár László,  J. Nanai, Stricevicz és Julius Thiry

Edzői pályafutása és a magyar karate életében betöltött szerepe

Baranyai Sándor shotokan karate bíró1984-ben már több éves versenyzői múlttal a háta mögött kezdett bele a karate tanításába. Békásmegyeren Lukács Zoltán segítségével kezdte az első tanítványait a karate alapjaira oktatni. Tanítványai közül sokan szintén eredményes versenyzőkké váltak: Ábrahám Mónika, Csók Zsolt, Hanzi Levente, Hegedűs Csilla, Rokolya Katalin, Ruzsinszki György, Sajó Zoltán. 1988-ban elvégzi a Magyar Testnevelési Egyetem (TF) karate edzői szakát. 1988-tól több klub is megkereste, hogy tartson nekik továbbképzéseket. Részt vett a helyi karate oktatásában Balatonlellén, Pásztón, Salgótarjánon, Szombathelyen és Tiszavasvárin. Közreműködött a Palóc Karate Szövetség elindításában és 1996-ig ugyanitt az edzőtáborok szervezésében és vezetésében. 1992-ben A/A  bírói vizsgát tett, és aktív részvevője a bírói karnak egészen 2005-ig. 1994-ben a Seishinkai Szövetség felkérte a szakmai magyarországi szakmai képviseletre. A nemzetközi szövetség célja volt ,hogy a „Karatét az Olimpiára” eszmét képviselje. 1996-ban éri el az egyik legnagyobb sikerét a szövetség. A Klub Csapatok Világbajnokságán egy ezüst illetve bronz érmet szerzett a női csapat, melynek kapitánya volt. Ezután Japánba hívták a csapatot, ahol edzőtáborokon és versenyeken vettek részt, a csapat vezetőjeként és versenyzőként is képviselte a magyar karate társadalmat. 1996-ban egy új dojot nyitott a Ganz művek keretin belül ahol olyan világhírű  shotokan mesterek is a tiszteletüket tették, mint Tetsuhiko Asai, Hirokazu Kanazawa, Tanaka Masahiko valamint Sadashige Kato. A V. Danos vizsgát Kato mesternél tette le 2001-ben. A Magyar Karate Szövetség vezetésében 2002-ig vesz részt, mint elnökségi és bírói bizottsági tag. 1997-ben Kovács József rendőrezredes kezdeményezésére létrejött a Rendőr Karate Szekció, amely megalakításában is részt vett és 10 évig, egészen a megszűnésig főinstruktora volt.

A Respublika SE

Baranyai Sándor shotokan karate mester

A 2000 és 2007 közötti időszakban  a budapesti Köztársaság téren működött az a dojo,  amely számos küzdősportnak és harcművészetnek adott otthont. A dojo vezetőjeként fontosnak tartotta, hogy a megismerje a különböző harcművészetek és küzdőspotok jellegzetességeit és a tapasztalatokat saját edzésmódszereibe is beépítse. Ennek a dojonak a kereti között alakult meg 2000-ben a Respublika Sport Egyesület, amelynek elnöke és vezető edzője. 2006-ban elvégzi a Magyar Testnevelési Egyetem (TF) sportmenedzseri szakát. Jelenleg a Respublika SE  edzéseinek a VIII kerületi a Pázmány Péter Egyetem tornaterme ad otthont. A mai napig is rendszeresen tanít és gyakorol és minden tanítványát is erre ösztönözi. Két fia van, Gergely és Dávid, mindketten komolyan gyakorolják a karatét. Idősebbik fia, Dávid junior Európa bajnoki 3. helyezett.

Elismerései:

1997,1998,1999: A Kiváló Nevelői Munkáért az MKSZ  kitüntetésben  részesítette

Gondolatai a karatéról:

 „A megszerzett tudás továbbadása a legfontosabb feladata egy mesternek.”

Mindig fontosnak tartotta, hogy a kata és kumite ne váljon külön versenyszámmá.